Reaching out – Geloof me, het mag

“Je kunt niet altijd op zee blijven dobberen, wachten totdat je gered wordt. Soms moet je zelf naar de kant proberen te zwemmen (en je hulp tegemoet komen).”

Dit was de quote die ik 4 januari 2018 op m’n instagram plaatste. De quote, voortgekomen uit mijn eigen hersenspinsels, zwom al een aantal weken rond in mijn hoofd. De laatste maanden van 2017 belandde ik in een achtbaan vol emoties, gebeurtenissen en chaos.

Ik realiseerde mij dat het zo niet langer kon en dat ik hulp moest zoeken, want de depressie die al een tijd sluimerde kwam met volle kracht opzetten.
Maar serieus, wat was die stap nemen eng. Echt, dood- en doodeng gewoon. Ik heb er dagen en nachten over liggen nadenken, twijfelen. Ben ik het wel waard? Is het echt erg genoeg om hulp te vragen? Er zijn zat mensen die iets ergers hebben dan ik, waarom zou ik plek voor hen bezet houden? Continu kwamen dit soort gedachten naar boven. Het was een draaimolen die niet te stoppen was, die steeds harder ging draaien, totdat ik uiteindelijk de knoop doorhakte en een afspraak bij de huisarts maakte. Dit was halverwege oktober.
Het maken van deze afspraak is een grote stap, na het erkennen dat je misschien toch wel hulp nodig hebt. Het is eng, maar soms gewoon zo ontzettend nodig.

Ik was op van de zenuwen toen het 4 november was, de dag van de afspraak. Ik denk dat ik de dagen ervoor wel 50 keer per dag tegen m’n huisgenootjes zei dat ik geen zin had. “Ik wil niet, ugh!” en dan ook echt in zo’n lekker zeurderig toontje en zij bleven me maar aanmoedigen en motiveren. (Thanks guys! Ontzettend dankbaar voor jullie!)

Ik had m’n afspraak, vertelde wat er aan de hand was, ik kreeg een gigantische lijst van psychologen mee en dacht alleen maar waar moet ik beginnen?  Ik moest een vervolgafspraak maken zodat we de doorverwijzing fatsoenlijk konden regelen en om te kijken hoe het ging met de medicatie die ik ook meteen voorgeschreven had gekregen.
Het was iets van twee dagen voor de vervolgafspraak toen ik me ineens bedacht dat ik nog geen psycholoog of wat dan ook had uitgezocht. Shit! Ik greep naar de lijst, haalde m’n laptop onder een stapel papier vandaan en ging alle sites op de lijst bij langs. Al met al koos ik voor de site die ik het meest fijn vond en dat is ook precies wat ik tijdens mijn afspraak bij de huisarts zei. “Ja, maar dat is een prima manier om te kiezen, want een site kan al vrij veel zeggen” was toen het antwoord wat ik kreeg. Ik weet nog dat ik vrij opgelucht was, want zoveel keus en wat nu als ik verkeerd kies?

Maar al met al, de therapie die ik toen heb gehad bij de gekozen psychologenpraktijk was best oké. Ik begon er rond februari/maart 2018 en heb er zo’n 3 maanden gelopen. Het heeft voor mij niet goed genoeg gewerkt, maar het begin was er. En op dat begin kan ik met mijn huidige therapeut(en) en therapie doorborduren. Want hoe graag ik het misschien ook wil en hoe erg ik het misschien wel moet van mezelf, soms is het gewoon te zwaar en dan is hulp, zij het professioneel of onprofessioneel, echt niet erg. Hulp is nooit erg, dat is iets wat ik heel erg aan het leren ben.

 

Al met al, wat ik met deze post wil zeggen is dat het oké is om hulp te zoeken. Het is oké om te zeggen: dit gaat niet langer, ik kan dit niet meer alleen.
Hulp zoeken is niet iets om je voor te schamen, het is een ontzettend grote stap die veel moed vergt en als je die stap hebt genomen dan mag je ontzettend trots op jezelf zijn. En als je die stap nog niet hebt genomen omdat je het eng vindt of twijfelt, alsjeblieft, doe het. Het kan er eigenlijk alleen maar beter door worden want als ik iets heb geleerd in het afgelopen jaar is dat wel dat je het niet alleen hoeft te doen.

 

Veel knuffels en liefde toegewenst!

 

Zit je ergens mee, heb je vragen?
Je mag mij altijd een berichtje sturen, via hier of  Insta DM.

Ook kun je terecht op de volgende sites voor contact:
MIND
113

 

Gepubliceerd door Bianca - itsthegreatunexplored

Student, vol hersenspinsels, zoekend naar de mooie dingen in het leven, fotograferend, met (te)veel boeken die zeer graag schrijft. 🏳️‍🌈 “Words are, in my not-so-humble opinion, our most inexhaustible source of magic. Capable of both inflicting injury, and remedying it.” - Albus Dumbledore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: