“Remember the past, create the future”

“Why be racist, sexist, homophobic or transphobic when you could just be quiet?” Ik heb een shirt met deze tekst erop. Ik hou van dit shirt en draag ’t ook met liefde. Dit shirt is voor mij een reminder, een feit, dat je niet haatdragend moet zijn naar anderen, dat je mensen niet moet beoordelen (en zeker niet benadelen) om wat ze zijn, om hoe ze eruit zien. Maar niet alleen naar anderen, ook naar mezelf toe. Waarom zou ik haatdragend zijn naar mezelf, waarom zou ik mezelf benadelen omdat ik mogelijk ‘anders’ ben?

Als ik terugdenk aan toen ik ‘uit de kast’ kwam tegenover mijn huisgenoten en andere vrienden dan was het een ‘oké’ en het gesprek ging weer door. Ik sprak hier laatst met een van mijn huisgenootjes over. Zij haalde haar schouders op: ‘ja, het verbaasde me niet echt ofzo, het past gewoon bij je.’
Uh? Okay dan.

Stiekem ben ik hier wel blij om, want het maakt het een stuk fijner en ik voel me meteen meer geaccepteerd. Dat is ook de reden dat ik hierboven aanhalingstekens zette bij uit de kast, want ik heb er nooit heel erg ingezeten. Toen ik opgroeide (dit klinkt echt alsof ik al héél oud ben, no worries, ik ben ook nog maar een 22-jarige!) maakte ik mij nooit zo druk over wie ik nu leuk vond of niet. Het waren toch eigenlijk altijd jongens. Hoewel ik wel doorhad dat ik meisjes ook aantrekkelijk vond, schonk ik er geen aandacht aan. Meisjes zien toch altijd wel dat een ander meisje knap kan zijn? Ik was vast en zeker gewoon hetero, ook al vond ik die ene vrouw uit de film (Kristen Stewart everyone) knapper en aantrekkelijker dan alle jongens bij elkaar.

Het is pas sinds begin 2019 dat de realisatie kwam dat ik niet gewoon, lekker makkelijk, hetero ben. Nee, ik ben biseksueel. Oftewel, ik val op jongens en meisjes. Mannen en vrouwen. Dudes and gals. Hoe je het ook maar noemen wilt. Ik had dit verborgen kunnen houden, kunnen wegstoppen en als hetero door het leven kunnen gaan, maar waarom zou ik? Waarom zou ik verbergen wie ik ben, waarom zou ik een deel van mijn identiteit wegstoppen?
Kom op zeg, wie ik ben en wie ik date, daar heeft verder toch niemand iets mee te maken behalve ikzelf en de persoon die ik dan date?

En toch, toch zijn er genoeg mensen die hun woordje klaar hebben en die ook graag laten horen. Bijvoorbeeld alles omtrent de Nashville-verklaring. Eigenlijk ben ik die hele verklaring ergens best wel dankbaar, want het was voor mij en de doorslaggevende druppel als het ging om realisatie én de perfecte gelegenheid om uit de kast te komen naar mijn moeder. (Hoi mam! Ik weet dat je dit leest, haha.)

Voor iedereen die nu denkt ‘maar in de bijbel staat toch dat homoseksualiteit verboden is?!’ Ja, zoiets staat er wel. Maar een hoofdstuk verder staat er ook dat je geen twee verschillende soorten stof aan mag en dat mannen geen lang haar mogen hebben (Leviticus 18-19). Zijn zij die dat wel doen zondig? En alle andere stukken waar het staat is allemaal contextgebonden, dat vind ik lastig om het volledig in het hier en nu te zetten.
Ik kan je niet vertellen hoe God over homoseksualiteit denkt, ik weet het zelf niet, maar persoonlijk kan ik niet geloven dat God, die de mensen heeft gemaakt, die een God van liefde is, het zijn kinderen niet gunt om iemand lief te hebben en om iemand te vinden om zijn/haar leven mee te delen, alleen omdat diegene op hetzelfde geslacht valt.

Ik wil niet zeggen dat je je gehele mening omtrent alles moet veranderen, zeker niet, dat moet je zelf beslissen, maar ik wil je wel één ding vragen en dat is of je mij en alle andere mensen met mij, in onze waarde wil laten en respecteren, want dat verdienen we.


“Remember the past, create the future” is het thema van Pride 2019. Wil je hier meer over weten, klik dan even hier!


De afbeelding: Photo by Peter Hershey on Unsplash

Gepubliceerd door Bianca - itsthegreatunexplored

Student, vol hersenspinsels, zoekend naar de mooie dingen in het leven, fotograferend, met (te)veel boeken die zeer graag schrijft. 🏳️‍🌈 “Words are, in my not-so-humble opinion, our most inexhaustible source of magic. Capable of both inflicting injury, and remedying it.” - Albus Dumbledore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: