Pas op de plaats maken is niet erg

“Ik moet m’n deadline halen, leren voor m’n tentamen, die halen, m’n BSA halen, het liefste ook mijn propedeuse in één jaar, ik moet socializen, aan mezelf werken, genieten van het leven, schoonmaken, ik moet dingen doen die ik leuk vind, ik moet….”
“Ademhalen”

Shit. Ze -mijn oh zo geliefde psycholoog- heeft gelijk. Natúúrlijk heeft ze gelijk. Ademhalen staat op de eerste plaats, daarna pas alle dingen die moeten. Want daar zit het ‘m in, elke keer weer. Dingen moeten, want dat is wat er van je verwacht wordt; deze hele maatschappij schreeuwt moeten en zit vol eisen. Deze maatschappij zit zo ontzettend vol prestatiedruk en het is belachelijk.

Ik wil dat ik mij niet herken in het willen voldoen aan de ‘eisen’ die anderen stellen, maar jammer genoeg is het wel zo. Ik wil voldoen aan alle eisen, ik wil het zo graag goed doen, perfect doen. Mijn studie in vier jaar voltooien, het liefst had ik ook in een keer de juiste studiekeuze gemaakt – maar ik faalde, haha. (Zie, ik gebruik het woord falen, dat is ook niet perse correct hier.) Ik wil mentaal gezond zijn, ik wil, ik wil, ik wil. En toch zit de ik moet erin verborgen. Want waarom wil ik dit? Voor mijzelf? Ja, natuurlijk, maar ook zeker voor anderen. Anderen die mij het idee geven dat ik achterloop, dat ik het veel beter moet doen, maar als er iets is wat ik leer is dat je jouw leven leidt op de manier die goed is voor jou.

Soms is dat dus een pas op de plaats en het wat rustiger aan doen als het gaat om studie, of een avondje met vrienden afzeggen omdat je tijd voor jezelf nodig hebt. Dat ene tentamen laten gaan omdat je elke keer als je je boek opendoet een paniekaanval krijgt. Die ene afspraak in de ochtend laten gaan omdat je je slaap echt even nodig hebt. Of toch dat lekkere ijsje halen, gewoon omdat het zo lekker is en je wel even iets fijns kunt gebruiken. Of simpelweg omdat je er zin in hebt.

Het ding is ook, hoe graag we het misschien anders willen, het gebeurt dat je voor rust, voor je eigen gezondheid, ook de leuke dingen moet opgeven. Dit kan studeren zijn, je (studenten)vereniging, je bijbaantje, elk weekend reizen, etc.

Stom hé? Leuke dingen opgeven wil je helemaal niet! Ik niet in elk geval, ik doe het liefst alle leuke dingen en alles wat mij teveel stress bezorgt wil ik laten varen, maar jammer genoeg is dat niet mogelijk.
In mijn geval zou ik alleen maar meer stress krijgen, omdat ik weet dat ik datgene wat ik dan laat varen (zoals studeren) eigenlijk ook wel heel leuk vind, maar ik gewoon slecht ga op de druk die er soms vanaf komt. Maar het bezorgt me ontzettend veel voldoening als het wel lukt en nou ja, zonder de uitdaging van studeren ga ik mij stierlijk vervelen, daar ben ik al wel achter gekomen.

Zodoende ook het pas op de plaats maken en soms is dat kiezen tussen twee kwaden. Ga ik naar die ene avond van mijn studentenvereniging of ga ik vanmiddag wat leuks doen met een vriendinnetje? Dat zijn de moeilijke keuzes en soms klinkt het echt alsof het first world problems zijn en misschien is dat ergens ook wel zo, maar verdorie, jouw gezondheid, mentaal én/óf fysiek, gaat voor! Dat gaat voor je studie, voor het socializen, voor alle leuke dingen. Je moet balans vinden en dat is moeilijk, ontzettend moeilijk, maar het wel o zo waard naderhand. Hoop ik, want he, als ik eerlijk ben, ik heb het ook nog niet gevonden. Het is vallen en opstaan.

En weet je, met dit vallen en opstaan zul je ‘falen’. Ja, ik gebruik hier falen, maar het staat niet voor niks tussen aanhalingstekens, haha. Het is namelijk hartstikke oké als iets niet ineens lukt, als je iets vaker moet proberen, als je het idee hebt dat alles fout gaat en je het niet meer aankan. Accepteer je gevoel, haal diep adem en keep on going.

You got this!


Photo by Hailey Kean on Unsplash

Gepubliceerd door Bianca - itsthegreatunexplored

Student, vol hersenspinsels, zoekend naar de mooie dingen in het leven, fotograferend, met (te)veel boeken die zeer graag schrijft. 🏳️‍🌈 “Words are, in my not-so-humble opinion, our most inexhaustible source of magic. Capable of both inflicting injury, and remedying it.” - Albus Dumbledore

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: